- Lär känna oss
Andreas är skogsarbetaren som fått en dator
Från kontrakt till utbetalning
Andreas beskriver sig själv som ”en skogsarbetare som fått en dator.” Med en lång bakgrund inom skogen ligger det kanske inte så långt från sanningen, men i rollen som inspektor gör han mycket mer än att knappa på datorn.
”Från första kontakt till kontrakt och sedan genom hela processen fram till att pengarna är utbetalda.” Så beskriver Andreas sin roll. Ibland har han tät kontakt med skogsägaren, särskilt i samband med en avverkning, medan det i andra perioder kan dröja länge innan de hörs igen.
Vid vissa tillfällen kan telefonen dock gå varm mer än vanligt. Andreas berättar exempelvis om en prishöjning för några år sedan då många ville passa på att avverka. På senare tid har priserna också varit bra, men Andreas tror att det blivit lite mer normaliserat med den positiva utvecklingen.
Höga priser på virke – kommer det hålla i sig?
Den senaste tiden har skogsägare som valt att avverka som sagt fått riktigt bra betalt. Om det kommer hålla i sig är svårt att svara på, men Andreas tror inte att priserna kommer störtdyka.
”Nu har nog skogsägarna vant sig vid en viss ersättning och kommer vilja ha det även framöver.”
Som skogsägare bör man inte heller stressa för att priserna är bra, tycker Andreas.
”Skogen ska ju egentligen skötas oavsett vad priset är. Har du en röjning så ska du röja. Är det dags att gallra så ska man gallra.”
Ibland händer det att någon vill avverka en skog innan det egentligen är dags. Andreas har förståelse för det, men ser det som sin och sina kollegors roll att vara med och guida kring beslutet.
”Du får ju se lite grann utifrån varje fastighet. Skogen är ju ett smörjmedel i gårdsekonomin. (…) Pengarna står i skogen och har de ett bestånd som kanske inte är helt där, men det är det bästa som finns på den fastigheten. Då tar vi det”, förklarar han.
Vill du ha rådgivning om din skog?

Andreas Olsson
Bor: I Svanskog.
Fritid: Jakt och att göra i ordning en stuga med stort renoveringsbehov som han köpt.
Geografiskt område*: Säffle kommun, längs Vänerns kust ner till Ånimskog.
Skogsbakgrund: Från början var det jakten som fick Andreas att intressera sig för skogen. För att kunna vara i skogen så mycket som möjligt gick han skogsbruksgymnasiet Södra Viken i Sunne och jobbade därefter som dräng med bland annat röjning och skogsskötsel.
2012 vidareutbildade han sig på Gammelkroppa Skogsskola och började göra skogsbruksplaner, innan han efter några år började hos oss på VVDS.
Han äger ingen egen skog. ”Frugan äger en mindre fastighet, så jag är dräng där.”
*Inom VVDS verksamhetsområde har varje inspektor varsitt geografiskt område, även om det finns vissa undantag.
Viktigt att du som skogsägare är nöjd
Att guida skogsägare till bra beslut är en rolig del av jobbet. Andreas, som gillar jakt, beskriver hur en signatur på ett kontrakt nästan kan kännas som en jakt i sig. Men det är ingen fullträff om det inte känns bra för alla parter.
”Skogsägaren ska vara nöjd och jag ska vara nöjd. Är vi båda det så känns det bra”.
Han medger också att han har en förkärlek för det analoga, vilket han nog inte är ensam om i tider av AI och digitalisering. För visst har det sin charm att kunna signera ett fysiskt kontrakt direkt på motorhuven omgiven av sin egen skog?


På VVDS är det korta beslutsvägar
I en platt organisation som VVDS går besluten ofta snabbt, vilket är något Andreas uppskattar.
”Jag når ju VD:n på ett telefonsamtal och i nio fall av tio får jag svar ’så här’” säger han och knäpper med fingrarna.